ISTORIJA FENA ZA KOSU
a

Prvi fen je bio za sedeću tj. fiksnu upotrebu , nije se mogao prenositi niti pomerati, moralo se sedeti ispod njega, tj. ispod haube koja je putem cevi bila spojena sa plinskom grejalicom. Fen je izumeo francuski stilista Alexander Godefroy 1890. godine u svom frizerskom salonu. Već 1920. počela je masovna proizvodnja i prenosivih ručnih fenova za kućnu upotrebu. Prvi ručni fen, za kućnu upotrebu napravljen je 1920 godine, kada je i počela njihova masovna primena i proizvodnja.
Prvi ručni električni fenovi, zbog svoje konstrukcije koja je uglavnom bila kombinacija metala i drveta, bili su teški od 1 do 2 kg i veoma nezgodni za rukovanje i držanje. Imali su maksimalnu snagu od 100W što znači da je sušenje trajalo mnogo duže nego danas, kada fenovi imaju snagu od 2000W, neki čak i više. U međuvremenu, napredak tehnologije i otkrivanje novih materijala, doveo je do važnih poboljšanja za fenove. To je umanjilo rizik od pregrevanja i broj strujnih udara zbog nebezbedne metalne konstrukcije i nepostojanja osigurača koji je na sreću postao obavezan u svim fenovima od 1970-te.
Danas su fenovi izrađeni od specijalne plastike, koja je otporna na visoke temperature, motori su tiši i izdržljiviji, bezbednost korisnika je na višem nivou, ali se njihov oblik i funkcija skoro da i nisu menjali tokom poslednjih 100 godina.