Milioner iz Neradina
a


Moderni berberski zanat ne bi postojao u obliku kakvog ga danas poznajemo da zasluge ne pripadaju našem čoveku. Mašinice za šišanje koje mi berberi koristimo danas ne bi postojale da nije bilo berbera Nikole Bizumića iz malenog sremskog sela Neradina.
Leo J. Wahl (1919.), Matthew Andis (1921.), John Oster (1924.), osnovali su svoje fabrike za proizvodnju električnih mašinica za šišanje uskoro nakon uspeha Bizumićevog patenta.
Kratka biografija
Bizumić je rođen u siromašnoj porodici u Neradinu, podno Fruške Gore 1823. godine. Završio je 4 razreda osnovne škole (što nije bilo malo u tadašnje vreme) nakon čega je otišao u Irig na zanat, jer ga nije zanimalo da se bavi stočarstvom u rodnom Neradinu. Put ga vodi ka tadašnjem iriškom brici Petru Jovanoviću kome je trebao pomoćnik i koji ga prima za svog šegrta. Bizumić zaključuje da bi se šišanje jednostavnijih frizura moglo znatno ubrzati i uskoro skicira prvu ručnu mašinicu za šišanje i ideju iznosi gazdi. Nažalost nije naišao na razumevanje, štaviše, bio je izvrgnut ruglu i sprdnji čak i kod lokalnih meštana. Sa nadom da će u Rumi naići na više razumevanja, 1836. odlazi tamo gde polaže i kalfenski ispit.
Trebalo mu je 100 funti da realizuje svoj patent i konstruiše prvu mašinu za šišanje, ali u to vreme niko nije bio zainteresovan da mu ih pozajmi, čak ni njegov gazda u Rumi. Smatrali su ga šarlatanom i čudakom.
Revoltiran bez filera u džepu, 1855. godine stiže u London, gde za kratko vreme pronalazi investitore za svoj patent i uskoro počinju da niču fabrike za proizvodnju prve ručne mašinice za šišanje. Engleska je proizvodila i na veliko izvozila ove mašinice celom svetu. Već 1865. godine nije bilo berbernice u Evropi koja nije posedovala jedan ovakav alat. Bizumić je postao milioner i njegova imovina se munjevito uvećavala. Zbog lakšeg poslovanja promenio je ime u John Smith. Za izuzetne zasluge i poslovnu preduzimljivost dobio je plemićku titulu „Ser“ koju dodeljuje engleski monarh. Umro je 1906. godine u Londonu, a njegova imovina je procenjena na tadašnjih 22 miliona funti. Svo nasledstvo ostavio je svojoj rodbini u Neradinu. Posedovao je velelepnu vilu u otmenom delu Londona. U Londonu danas postoji ulica koja nosi njegovo ime.
Nikola Bizumić se ubraja među deset naših najvećih pronalazača. Njegovo ime je pored Tesle, Pupina, Milankovića, Božića...