Sa njima ili bez njih?
a

Vekovima unazad izgled brade i ostalih dlaka po telu je simbolizovao klasnu pripadnost, profesija ili religija to i danas radi. U prethodnim dekadama dlake po telu su podrazumevale slavu ( kao u 1970-im i '80-im), onda dolazi vreme kada su dlake po telu postale slabo vidljive (rane 2000). Dolazimo u ovu novu dekadu (2011) gde su dlake postale lična stvar, ali postoji nekoliko smernica ako želite da budete uredan muškarac.
Obrve
Verovali ili ne, obrve zapravo igraju veliku ulogu u zaštiti očiju od znoja i druge prljavštine. Koristeći makaze sa zaobljenim vrhom pažljivo skratite prerasle dlake u prirodan oblik. Držite se prirodnog oblika obrve, pravljenje neprirodnog oblika deluje ženskasto. Hoćete da obrve uokvire vaše lice, a ne da izgledaju kao da ste zaleđeni u trenutku iznenađenja. Svaka zalutala dlačica uklanja se brzim pokretom pincete.
Zulufi
Držite se podalje od čupavih i neurednih zulufa, to izgleda kao da imate malo jagnje sa strane na licu. Najbolje je zulufe održavati kratkim, nikako žbunastim. Možete napraviti postepen prelaz sa zulufa na kožu, ili ih oubličiti tako da odgovaraju obliku lica.
Nos i uši
Trimerom ili makazicama sa zaobljenim vrhom počistite dlake koje vire. Isti posao možete uraditi i pincetom.
Gornja usna
Iako je „Tom Selleck“ izgled brkova trebao da ostane u '80-im, fino oblikovani brkovi i danas važe za za nešto čime se muškarci ponose. Ako ste pušač pobrinite se da su vam brkovi čisti i uredni. Za to koristite običan blagi sapun da bi ste sprečili pojavu mrlja na brkovima ili loš miris. Stilizujte ih voskom ili uljem za bradu.
Brada
Naravno da ne želite da izgledate kao pećinski čovek, ali „zapušten“ izgled brade je postao trend. Svakako je preporučljivo održavanje i higijena brade. Pranje sapunom i mlakom vodom je najpraktičnije, a mozete naći i namenske šampone i balzame za odrzavanje brade. Brada može biti spojena sa zulufima, obrijano sa strane i oko usana sredjeno, ili oblikovana iscrtavanjem linija.. Vodite racuna da zulufi budu simetrični, uredni i lepo stilizovani.
Pazuh
Većina muškaraca smatra da je „muški“ imati dlake ispod pazuha, ali žene vas mole bar ih redovno skraćujte. Nema ništa neprivlačnije nego da izgledate kao da su vam se dve trol lutke zaglavile ispod miške. Trudite se da održavate higijenu čistim i tvrdim sapunom da bi izbegli neprijatan miris ili pojavu belih krečastih naslaga. U prodaji se može naći i više vrsta preparata (roll-on, stick) koji umanjuju znojenje u tom predelu. Odstranite bakterije koje izazivaju neprijatne mirise sodom bikarbonom, što je zdravije jer se ne blokira prirodan proces znojenja.
Grudi
Neke žene vole kada muškarac ima dlake na grudima neke ne. Neki muškarci imaju tek poneku ili nijednu dlaku na grudima dok drugi mogu bukvalno da naprave pletenicu od dlaka na grudima. Ukoliko imate samo nekoliko kovrdža, komotno počistite i to. Ako dlaka imate u izobilju, treba ih trimovati na prikladnu dužinu. Oblast oko vrata slobodno skratite i malo više, da vam žbun ne štrči iz majice ili košulje. Ako se odlučite za kompletno uklanjanje uradite to sa voskom ili kremom za depilaciju, jer ako obrijete mučiće vas svrab zbog oštrih dlaka koje izrastaju, a niko ne želi da se češka po ceo dan.
Ruke
Većina muškaraca ima razumnu količinu dlaka na rukama, i ako niste plivač najverovatnije nećete imati briga oko toga niti će vam smetati. U slučaju da su dlake jako guste ili tamnije nego na drugim oblastima po telu koristite blanš da posvetlite i omekšate dlake koje tu rastu. Rezultat je dlaka nalik na breskvinu umesto kao ruka pećinskog čoveka.
Ramena
Niko ne očekuje da su muška ramena oslobođena dlaka, ali ako su one malo duže slobodno ih skratite makazama. Takođe možete da izbledite dlake na ramenima ukoliko ne želite da depilirate predeo.
Intimna zona
Stomak je prilično pristupačna oblast, čak i za nekog ko želi da očisti sve do prepona. Koristeći makaze i stabilnu ruku pažljivo skratite prerasle dlake po stomaku i niže. Nije preporučljivo brijati oblast jer svrab može biti nesnosan zbog dlaka koje izrastaju i postoji velika šansa da dođe do infekcije uraslih dlaka, jer je ta oblast vlažna i dlačice su uvijene, što su pogodni uslovi za urasle dlake.
Noge
To je još jedna oblast gde je poželjno imati dlake i izgleda mnogo muževnije. Osim ako ste sportista pa to radite iz profesionalnih razloga, verovatno nećete imati potrebe za brijanjem nogu. Kako god, može se dogoditi da vam se dlaka „istrca“ na nekim predelima nogu zbog trenja sa garderobom , ali to je sasvim normalno.